Vandaag, 21 augustus 2016, is de slotdag van de Olympische Spelen, en op dit moment is de marathon bezig. Ik zie een kleine kopgroep rennen, ze moeten nog 8 kilometer.
Marathonlopers zijn bijzondere sporters. Ze zijn bloedfanatiek, ze hebben een enorm doorzettingsvermogen en ze zijn gezegend met een lichaam dat een zware duursport aankan.
En wat ik zo boeiend vind: die marathonlopers hebben een natuurlijk talent voor hardlopen. Hoe verbeteren zij zichzelf? Natuurlijk door veel trainingsrondjes te draaien, maar ook door krachttraining, yoga, zwemmen en breintraining. Ze verbeteren andere punten zodat hun primaire talent versterkt wordt. Crosstraining dus.
En dat is een interessante invalshoek voor onze werkpraktijk. Bij talentontwikkeling hoor je dikwijls: Kom erachter waar je talenten liggen, en bouw die verder uit, want daar is vaak de meeste groei mogelijk. En dat klopt ook: Als je de tijd en ruimte krijgt om meer te doen vanuit je talent, dan zal je waarschijnlijk meer gemotiveerd zijn, meer betrokkenheid voelen en je beste denkkracht aanwenden. Alleen, hoe doe je dat op een effectieve manier? Meer van hetzelfde is niet altijd de oplossing,…
Een voorbeeld: ik sprak laatst de manager van een grote directie van één van onze ministeries. De hele directie had met elkaar een traject gedaan waarbij talentontwikkeling centraal stond. Iedere medewerker had de sterke punten test van Marcus Buckingham gedaan, en beschikte over zijn talenten-top-5. En wat bleek: zeker 21 van de 60 medewerkers hadden ‘Verantwoordelijkheidsbesef’ in hun profiel. De medewerkers herkenden dit ook van zichzelf: ze voelden zich verantwoordelijk voor hun werk, voor het welzijn van hun collega’s, en voor nog veel meer zaken. De manager zat eigenlijk met haar handen in het haar: Moest zij mensen nu aanmoedigen om dat sterke punt nog verder uit te bouwen?
Hier zou crosstraining op de werkplek kunnen helpen.
De crux bij mensen met een sterk verantwoordelijkheidsbesef zit bij de kwaliteit van het werk. Als mensen met een dergelijk talent alleen maar meer verantwoordelijkheden toegeschoven krijgen, loopt het ergens spaak. Zodra ze het gevoel krijgen dat ze niet meer alle ballen in de lucht kunnen houden krijgen ze slapeloze nachten en gaat de kwaliteit van hun werk achteruit. Dit zou ik adviseren:
- Geef erkenning voor het talent zonder over overbelasting en burn-out te beginnen. Mensen met verantwoordelijkheidsbesef zijn de pilaren van je team.
- Ga open het gesprek aan: ‘ Ik zie jouw verantwoordelijkheidsbesef, en dat is een onderscheidende kracht. Wat heb jij nodig om in die kracht te blijven?’ Mochten mensen het lastig vinden dat zelf te formuleren, dan kan je denken aan de volgende zaken:
- Focus op een verdieping van het werk, in plaats van een uitbreiding van verantwoordelijkheden. Geef aan dat je van bepaalde (maar niet alle!) taken een hoge kwaliteit verwacht.
- Bied de rol van kwaliteitsmonitor aan bij afdelingsprojecten of bij overleggen. Deze rol kost niet veel tijd, maar mensen kunnen door hun talent een grote toegevoegde waarde
- Laat mensen met een groot verantwoordelijkheidsbesef nieuwe of jonge medewerkers begeleiden. Je kunt er van op aan dat dit consciëntieus zal gebeuren. En daarnaast kunnen je medewerkers op deze manier ook iets van hun talent overbrengen en delen.
En de Olympische marathon? Die werd vandaag gewonnen door de Keniaan Eliud Kipchoge. Kipchoge leest Covey, snijdt tussen de trainingen door de groente voor de maaltijd, houdt de tuin van het trainingskamp bij, en schrobt de toiletten indien nodig. Bijzondere crosstraining! In een interview zei hij: “Athletics is not so much about the legs, it’s about the heart and mind”….
En nu de vraag aan jou: Bij welk van jouw talenten zou crosstraining kunnen helpen?
Charlotte Staats is programmaleider bij de Algemene Bestuursdienst. Zij leidt daar het Ambtelijk Professionaliteitsprogramma voor de topambtenaren van Nederland. Daarnaast heeft ze een eigen trainingsbureau. Samen met Anja Hilgers publiceerde zij in mei 2016 het boek “De Weg naar Excellent Leiderschap”.