Donald Trump president, wie had dat gedacht? De meeste opiniepeilers niet,  de meeste media niet en ik ook niet. Woensdagochtend 9 november nam ik met ongeloof het nieuws tot me. Niet de eerste vrouwelijke president van de VS was gekozen, maar iemand die bizarre uitspraken heeft gedaan over moslims, Mexico, vrouwen, en grootspraak  tot standaard manier van communiceren heeft verheven: “Ik had de aanslagen van 11 september voorkomen.”  Toch won Trump de meeste kiesmannen (maar niet de meeste stemmen!) en de komende vier jaar zal hij de president van de VS zijn.

Bij leiderschap zijn we vaak geneigd naar de  fraaie, nobele kant te kijken. De  charismatische leider die aan het hoofd van de troepen staat en zijn mensen vastberaden meeneemt naar een mooiere en betere toekomst.

Maar er is dus ook die andere kant. Leiderschap waarbij de eigen groep bevoordeeld wordt ten koste van anderen of van het hogere doel. Hardvochtig leiderschap, onethisch leiderschap, of meer alledaags, incompetent leiderschap. Over dit thema organiseerde Universiteit Leiden enkele weken geleden een avond.  Want, zoals  Nikol Hopman, één van de sprekers,  Barbara Kellerman, auteur van Bad Leadership citeerde: “ To understand the bright side, study the dark”.

 

Wat kunnen we leren van de donkere kant van leiderschap?

En  waar zijn dan oplossingen te vinden voor al die leiders die dus juist wel streven naar goed leiderschap? Toon Kerkhoff,  bestuurskundige en de tweede spreker op de avond van Universiteit Leiden, droeg enkele interessante perspectieven aan:

 

En ook al was de bijeenkomst van Universiteit Leiden enkele weken voordat de verkiezingen in Amerika plaatsvonden, het  laatste advies van Toon Kerkhoff leek wel rechtstreeks aan de nieuwe president Trump gericht:

Charlotte Staats is programmaleider bij de Algemene Bestuursdienst. Zij leidt daar het Ambtelijk Professionaliteits Programma voor de topambtenaren van Nederland. Daarnaast heeft zij een eigen trainingsbureau. Samen met Anja Hilgers publiceerde zij in mei 2016 het boek  ‘De Weg naar Excellent Leiderschap’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *