Wham! De eerste de beste sessie die ik bijwoon bij ATD2016 zorgt dat ik op het puntje van mijn stoel zit. Spreker Amy Franko (Impact Instruction Group) grijpt haar publiek in de eerste minuut.

Amy trapt af met een verhaal over haar vrijwilligerswerk voor de Girl Scouts Organization. Jaarlijks wordt daar een girl scout geselecteerd die zitting neemt in het landelijk bestuur. Amy had als taak om de geschikte 17-jarige padvindster te selecteren. Zij ontmoette Bashira, een jongedame die uit een slechte buurt kwam, en die het niet meegezeten had in het leven. Maar Bashira gebruikte die context niet als verzachtende omstandigheden om haar kandidatuur erdoor te krijgen. Zij keek naar de toekomst, stelde zichzelf moeilijke vragen, en had bedacht hoe zij (17 jaar!) impact op andere mensen zou kunnen hebben.

Het verhaal van Bashira leidde Amy tot de gedachte dat strategisch leiderschap van binnenuit komt. Hoe zorg je dat je niet geleid wordt door de omstandigheden, maar dat je leiding geeft aan jezelf? Hoe creëer je jouw unieke pad naar leiderschap met impact en invloed?

Amy geeft direct het goede nieuws: strategisch leiderschap is niet iets waar je mee geboren moet zijn. Het is een vaardigheid die je kunt leren. Wel moet je bereid zijn om dan ook actief aan de slag te gaan, om die vaardigheid dagelijks te trainen en te onderhouden. En gelukkig kun je de kunst afkijken van mensen die al strategisch leider zijn. Wat doen zij nu anders dan anderen?

 

Wat kunnen wij nu leren van strategische leiders? De sleutel ligt bij ruimte en stilte.

Amy sluit krachtig af: veerkracht is een spier, een spier die je dagelijks kunt en moet trainen. Dat is je basis om leiding te geven aan jezelf en van betekenis voor anderen te kunnen zijn.

Denver, 23 mei 2016

Charlotte Staats

Charlotte Staats is programmaleider bij de Algemene Bestuursdienst. Zij leidt daar het Ambtelijk Professionaliteitsprogramma voor de topambtenaren van Nederland. Daarnaast heeft zij haar eigen trainingsbureau. Samen met Anja Hilgers publiceerde zij  in mei 2016 het boek ‘ De Weg naar Excellent Leiderschap’ .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *